Otaczająca nas flora daje nam prawdziwe unikalne twory takie jak niebiesko-zielony mikrowodorost – spirulina. Spirulina działa wzmacniająco na organizm i pobudza system immunologiczny, zawiera wiele minerałów, witamin i niezbędne aminokwasy.Wzmacnia układ odpornościowy, działa łagodząco na sciany żółądka oraz działa oczyszczająco. Algi morskie bardzo dobrze się przyswajają, pomagają również regulować równowagę kwasowo-zasadową, wzmacnia naczynia krwionośne co zapobiega ich pękaniu. Kwas alginowy zawarty w algach oczyszcza tkanki z produktów przemiany materii. Przyspiesza również rozpad tłuszczu.
1g spiruliny – odpowiada 1kg różnych warzyw.
Zastosowanie:
- niedoczynność tarczycy,
- anemia – profilaktyka i leczenie anemii spowodowanej niedoborem żelaza, różne formy złośliwej anemii, w tym raka krwi (białaczka),
- dieta bezmięsna,
- oczyszczenie jelit i odbudowa mikroflory układu pokarmowego, chroniczne choroby jelit, profilaktyka nowotworu jelita grubego,
- odchudzanie – hamuje łaknienie, jednocześnie dostarczając składniki odżywcze,
- zapobieganie oraz leczenie nowotworów dalsza profilaktyka po chorobie nowotworowej,
- infekcje,
- zapalenie zatok, katar, kaszel – spirulina odflegmia organizm,
- wrzody żołądka i dwunastnicy, owrzodzenia podudzi,
- choroby skórne,
- stany zapalne dróg rodnych,
- profilaktyka chorób układu krążenia, zwłaszcza nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.
Spirulinę powinny stosować:
- osoby z chorobami sercowo – naczyniowymi, wliczając pacjentów o wysokim poziomie lipidów i cholesterolu we krwi, nadciśnieniowcy, cierpiący na miażdżycę oraz choroby serca,
- osoby z chorobami nowotworowymi,
- osoby osłabione chorobami zakaźnymi, niedożywione, z obniżoną odpornością,
- kobiety ciężarne, karmiące (stymuluje laktację), osoby w wieku podeszłym, osłabione chorobami, kobiety i dzieci,
- sportowcy i osoby podlegające fizycznym obciążeniom, z wyczerpanym układem nerwowym, nałogowi palacze, osoby nadużywające alkoholu,
- osoby z zaburzeniami pracy jelit, ponieważ spirulina posiada działanie antyseptyczne oraz sprzyja oczyszczeniu jelita prostego,
- osoby narażone na działanie radioaktywne,
- diabetycy.
Składniki odżywcze (100g Spiruliny)
Minerały:
- Wapń 100-400mg
- Żelazo 30-100mg
- Cynk 2-5mg
- Magnez 200-300mg
- Potas 500-1000mg
Witaminy:
- witamina A 100-200mg
- witamina B1 1.5-4mg
- witamina B2 3-5mg
- witamina B3 10-14mg
- witamina B6 0.5-0.8mg
- witamina B12 0.1-0.6ug
- witamina C 1.2-1.6mg
- witamina E 5-10mg
Źródło: http://www.flog.pl/
Komentarze
Prześlij komentarz