sobota, 12 lutego 2011

Kuracja czosnkowa

Ponieważ już niedługo będzie przedwiośnie, to podaję szybką do sporządzenia uodporniającą miksturę (stosowanie pozytywnie wypróbowane) za autorką książek o tematyce zdrowego żywienia panią Ireną Gumowską. Nazwała ten specyfik „winkiem czosnkowym”.

Do sporządzenia tego specyfiku potrzebne są następujące składniki:

1. woda – 1 litr,

2. cytryna – dojrzałe 3 sztuki,

3. czosnek – 24 sztuk dużych ząbków,

4. naczynie szklane - najlepiej, lub garnek o pojemności maksymalnie 1,5 litra.

Po przygotowaniu powyższych składników przystępujemy do sporządzania tego specyfiku:

ad. 1. litr wody wcześniej zagotowujemy i schładzamy do temp. pokojowej,

ad. 2. cytryny po umyciu obieramy, kawałkujemy i wyciskamy sok w przygotowanym naczyniu np. tłuczkiem do ziemniaków,

ad. 3. czosnek obieramy i rozgniatamy wrzucając uzyskaną miazgę do naczynia,

ad. 4. schłodzoną wodą zalewamy wymienione składniki przygotowane w naczyniu i odstawiamy na 24 godz. Po dobie przecedzamy zlewając miksturę do butelek, a następnie wstawiamy do lodówki.

Specyfik przyjmujemy najkorzystniej w trakcie jedzenia, by nie podrażniać żołądka:

- zapobiegawczo przed snem pijemy porcję jednego kieliszka 25 gram.

Rano nie będzie czuć wypitego czosnku.

Kurację można powtórzyć po około trzech miesiącach,

- w czasie choroby wypijamy porcję kieliszka trzy razy dziennie. Porcja uzależniona od postury.

Będziemy uodpornieni lub łagodniej przechodzili stany zapalne organizmu.

Osoby o tendencji do niskiego ciśnienia muszą być bardzo ostrożne przy spożywaniu tego specyfiku. Dzieciom od trzeciego roku życia podaje się dawki o połowę mniejsze.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More