Kwasy omega-3, w tym EPA i DHA, to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważną rolę w rozwoju płodu i noworodka. EPA i DHA można znaleźć w niektórych produktach spożywczych, takich jak tłuste ryby, nasiona chia i orzechy włoskie. Jednak w przypadku kobiet w ciąży zaleca się suplementację EPA i DHA, aby zapewnić odpowiednią podaż tych kwasów tłuszczowych dla rozwoju dziecka.
EPA i DHA w ciąży
EPA i DHA są ważne dla rozwoju mózgu i oczu płodu. Mogą również pomóc w zmniejszeniu ryzyka powikłań ciąży, takich jak przedwczesny poród i poród o niskiej masie urodzeniowej.
Rekomendacje dotyczące spożycia EPA i DHA w ciąży
Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego kobiety w ciąży powinny przyjmować 200-600 mg DHA dziennie. Dawka 200 mg jest zalecana, jeśli dieta przyszłej mamy jest bogata w ryby i owoce morza. Dawka 600 mg jest zalecana, jeśli dieta przyszłej mamy nie zawiera ryb i owoców morza.
Źródła EPA i DHA
Do dobrych źródeł EPA i DHA należą:
- Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, sardynki i tuńczyk
- Nasiona chia
- Orzechy włoskie
- Oliwa z oliwek
Suplementacja EPA i DHA
Jeśli dieta przyszłej mamy nie zapewnia wystarczającej ilości EPA i DHA, zaleca się suplementację. Suplementy EPA i DHA są dostępne w postaci kapsułek, tabletek i płynów.
Podsumowanie
Kwasy omega-3, w tym EPA i DHA, są ważne dla rozwoju płodu i noworodka. Kobiety w ciąży powinny przyjmować 200-600 mg DHA dziennie. Jeśli dieta przyszłej mamy nie zapewnia wystarczającej ilości EPA i DHA, zaleca się suplementację.
Komentarze
Prześlij komentarz